27 Nisan 2011 Çarşamba

Bir insanı ilk görüşte iyimi kötümü anlayabilirmisiniz ?



Her insanın içinde beslediği bir çok hapsolmuş duygu vardır. Siz bunun ne zaman çıkacağını bilemezsiniz. İşin doğrusu bunlar varmı onu bile bilemezsiniz. Bir çok ilk görüş vardır sadece yanınızdan geçebilir yada ikiniz aynı mekanda göz göze gelebilirsiniz. Göz göze geldiğinizde karşınızdaki insanı süzersiniz; tabiki çıplak gözle içinden geçenleri okuyamazsınız. Siz tipinden çok iyi bir kişi sanabilirsiniz ama o adam içinde o kadar kötü iş barındırabiliyordur ki buna her an hazırlıklı olmalısınız.

Karşınızdaki insanın kişiliğinden tahmin yürütebilirsiniz. Yani konuşma tarzından giydiği kıyafetden yediği yemekten duruşundan bakışından her özellikten faydalanabilirsiniz.  Fakat bunlar sizi asla doğru sonuca getirmez.  Siz sadece kafanızdaki soru işaretlerini yok etmiş olursunuz ama onun düşüncelerini asla okuyamazsınız. O insan sizi büyülediği an gözünüz hiç bir şey görmez işte o an siz  bitmişsiniz demektir. O insan sizin duygularınızı ele geçirmiş demektir. Siz o an sanki bir kralın emirleri altındaymış gibi hissedersiniz kendinizi. Televizyondada görülebiliyor. Bir maksatla kızı büyüleyen erkek onu kaçırdığında onunla göz göze gelmek bile istemiyor. İşte o an kız ne kadar yanıldığını farkediyor ama çok geçtir.

Yani biz gerçekten bir insanı ilk görüşte iyimi yoksa kötümü biri
olduğunu sadece  tahmin edebiliriz. Çünkü onun hakkında bir hüküm vermek istersek, hakkında kesin bir bilgiye gereksinim vardır. Bilgi, belge ve kesin yargı kararı...


3 yorum :

Unknown dedi ki...

bu konuda çok beceriksizim.iyi dediğim genellikle hep bir şekilde yanıltır beni.yani hiç ama hiç tanıyamam:(

Profösör dedi ki...

Yazdıkça güzelleşiyor yazıların..

Asahhara dedi ki...

Çok güzel bir yazı olmuş Zülal'ciğim. Gözlemlerine katılıyorum.

LinkWithin